Tijdens een strenge vorstperiode met temperaturen die langdurig dalen tot onder het vriespunt kunnen vogels het zwaar te verduren krijgen. We kunnen de vogels op een simpele manier helpen.

Normaal gezien sterven vogels in onze streken niet van de kou, maar van honger en dorst. Dit gebeurt vooral tijdens langdurige vorst en sneeuwval. De dagen zijn kort en daardoor ook de beschikbare tijd om het nodige voedsel bijeen te zoeken. Bovendien hebben vogels in de winter een hoger calorieverbruik, zodat hun vetreserves sneller uitgeput geraken en ze moeten genoeg energiereserve hebben om gedurende de koude nachten hun temperatuur op peil te houden. Rond de Kerstperiode begint het tijd te worden om de vogels bij te voeren. Tot die tijd zijn er nog genoeg bessen, insecten, larven enz. in de natuur te vinden.

Voedertips.

· Strooi het voer op een voedertafel, maar strooi ook op de grond voor vogels als de mus, de winterkoning en de roodborst.

· Voeder niet teveel tegelijk en liefst ’s ochtends (na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt) en tegen het einde van de middag (zo kunnen ze de nacht doorkomen). Overdadig voederen kan muizen en ratten aantrekken.

· Voeder geen margarine of boter, die werken als laxeermiddel.

· Geef nooit zoutjes, voer met smaakstoffen, ongekookte rijst, spekrandjes of droge kokosnoot. Dit kan gevaarlijk zijn voor vogels.

· Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, voedert u best als geheel en niet in kleine stukjes.

· Probeer als het vriest ook water aan te bieden, maar zorg er voor dat je het regelmatig ververst. Wanneer het gesneeuwd heeft, is het niet nodig voor water te zorgen.

Voederpotjes of voedertaarten maken.

Smelt frituurvet of ander vet en giet het deels in een oude tas, een yoghurtpotje of een bewaard pizzablik. Strooi er dan zoveel gemengd strooivoer in als er in het vet blijft zinken. Je kan er ook pinda’s en besjes van de struiken in strooien. Als het vet hard is, kan je het ophangen met een koordje in een boom of struik, liefst zo dat de katten er niet aan kunnen.